Deze activiteit was op: 19 november 2016

Bekijk alle foto’s op onze Facebook.

DiaconAction is een landelijk project, waarbij diaconie en actie samenkomen in een activiteit waarbij jongeren een dag lang hun handjes laten wapperen ten behoeve van anderen. Afgelopen zaterdag was Hi5spirit een hele dag aan de slag op de Noorderhoeve, een biologisch-dynamische zorgboerderij in Schoorl. Hier lees je hoe dat verliep!

“Plof, mijn ei valt zacht in het stro; ik vind dat hij er prachtig uitziet! Ik ben blij dat die enorme hagelstorm voorbij is. Ik ga eens buiten kijken. Ah, een heerlijke knol, dat is een fijn ontbijt. Wacht even, wie zijn die mensen met die rode t-shirts? O ja, dat had Karin, onze moederkloek, nog verteld. Vandaag komt een groep jongeren van Hi5spirit in het kader van DiaconAction helpen op Noorderhoeve. Wat doen ze nu? Ze halen het hek weg! Dat is onze bescherming tegen de vos… Karin stelt me gerust: “Geraldine, het komt allemaal goed; het wordt vast prachtig”. En inderdaad: ze werken allemaal heel hard en maaien al het gras onder het hek weg. Nu zetten ze het hek weer stevig en strak terug. Ze hebben wel veel moeite met het uit de knoop halen van de schrikdraden, maar daarbij hebben ze ook heel veel lol en het komt inderdaad helemaal weer goed! Tussendoor worden we heerlijk vertroeteld en worden onze veren geaaid; zalig al die aandacht. Bedankt allemaal voor een prachtige en vosveilige buitenren!

Wat een lawaai van die kukelende kippen, zeg. Ik houd van de rust hier in het bos. Lekker op de grond doezelen en genieten van de eerste zonnestralen. Hé, wat is dat? Nog meer lawaai; dat lijkt wel de tractor van Noorderhoeve met daarbij een hele groep jongeren op de kar en ernaast. Oh nee, ik zie het al, ze gaan hout verzamelen! Ze laten mij als oude stronk toch wel liggen? Ik hoop dat een berg bladeren op mij neerdwarrelt, zodat ze mij niet zien. Mijn wens wordt niet verhoord… vier jonge mensen met rode shirtjes tillen mij in goede samenwerking op en leggen mij op zes lelijke berktakken op de kar neer. Bij aankomst op de boerderij zie ik veel jongeren druk met takken en zagen, maar ik zie ook vreselijke machines die mijn lot zullen bezegelen. Vier andere harde werkers leggen mij op een apparaat dat mij gaat vierendelen… Mijn einde is in zicht, maar zoals Dirk (van Noorderhoeve) al 30 jaar tegen mij zegt: “elk einde geeft weer ruimte voor nieuw leven”. Dat geeft toch voldoening en troost; vaarwel, ik wens jullie nog veel warmte van mij. En toch bedankt voor jullie hulp met het opruimen tot nieuw leven.

Lekker heet dat vuurtje onder mij van dat stronkhout. Een slokje boter en braden maar. Corrie heeft voor mij gekozen, omdat ik de grootste pan ben van Noorderhoeve. Ze moet wel 25 hamburgers maken, zei ze net! Ze kan goed bakken, dat voel ik aan de dynamische dans van de burgers. Daar komen de jongeren van Hi5spirit voor de lunch. Wat een gezelligheid en wat gaan ze allemaal leuk met elkaar om! De samensmelting van meerdere culturen maakt het nog veelzijdiger en warmer. Ze smikkelen van de heerlijke hamburgers van mijn bodem en van de bijgevoegde groenten en andere lekkere dingen. Een fijne en verdiende lunch na al het harde werken. Veel succes en plezier met de middagklussen.

Jammer dat we uit de grote loopstal moesten, maar, zoals Berta7 al zei, we kunnen hiervandaan wel mooi zien hoe de jeugd in hun rode t-shirts onze mest verzamelen en afvoeren. Wat doen ze dat mooi in harmonie! De grote stal wordt helemaal mestvrij terwijl buiten een heuse drekberg is ontstaan. Wel mooi om iets terug te zien als dank voor de runderburgers die ze verorberd hebben. Nu moet natuurlijk vers stro aangevuld worden voor ons loeiers. Maar dát doen ze gaaf. Er komt geen hooivork aan te pas. Het wordt een stro-gevecht! De hele stal sneeuwt van stro; ik zie bijna geen rode t-shirts meer. Ook tuimelen ze van de gestapelde strobalen inclusief salto’s. Wat hebben ze veel lol en wat is het leuk om dat te zien. Gelukkig is de ergste stro-mist opgeklaard en mogen we weer naar onze opgemaakte stal.

Fantastisch bedankt Hi5spirit voor al jullie hulp en al jullie warmte. En, voor ik het vergeet, nog van harte gefeliciteerd met jullie 5-jarig bestaan en nog vele jaren! Groetjes van alle dieren, natuur en beheerders van Noorderhoeve en graag tot ziens!

Wil jij ook meedoen met Hi5spirit? Kijk dan op onze website www.hi5spirit.nl voor al onze activiteiten en geef je gewoon op!

Reacties zijn gesloten.

Vorige