Deze activiteit was op: zondag 17 april 2016

Bekijk alle foto’s op onze Facebook

Nog een beetje slaperig en in het pikkedonker (04.15 uur) kwamen alle jongeren aan bij de strandopgang van Petten. We zijn daar de gloednieuwe Piramide opgeklommen waar kapelaan Jeroen de Wit ons het prachtige en tegelijk tragische verhaal vertelde van het Mirakel van Bergen. In 1431 heeft een stormvloed vele dijken van Noord-Holland doorbroken en o.a. het tabernakel uit de katholieke kerk van Petten meegevoerd. Verderop is dat op het strand van Bergen weer uit de zee geworpen. De hosties binnenin waren nat geworden en de priester heeft ze laten opdrogen. Lange tijd later bleek, dat alleen een rood poeder was achtergebleven. Hierin werd een teken van God gezien, dat Jezus’ lichaam en bloed hierin daadwerkelijk aanwezig waren. Dit is destijds als een mirakel erkend en ook nu nog wordt elk jaar een processie gelopen. Wij hebben dit ook gedaan; zij het op een andere dag!
Een rebus wees de jongeren de route naar Camperduin! Een mooie, stille, donkere wandeling van 70 min. over de vernieuwde Hondsbossche Zeewering. Spannend zo langs de zee met een heldere maan achter donkere wolken. Bij de Lagune van Camperduin werden we opgewacht door Karin en Patrick om even lekker pauze te houden. We wilden waterlantaarns branden om de slachtoffers van de zee van toen (én van de bootvluchtelingen van nu!) te herdenken, maar helaas was de wind te hard. Na onze dappere lantaarnpogingen trokken wij verder richting Schoorl aan Zee. De zon verzorgde een machtig schouwspel aan het zwerk: betoverende violette luchten toornden uit boven de wolken. Toegevoegde spetters creëerden afwisselend een regenboog rechts en links. Heerlijk om hier te mogen wandelen, praten, filosoferen en genieten met 11 positieve mensen!
Na ca. drie kwartier bereikten we Schoorl aan Zee alwaar wij weer werden opgewacht door Patrick en Karin, én –verrassend – de Nachtwaker. De Nachtwaker, die regelmatig in de nachtelijke uren bos en strand verkent, vertelde een prachtig verhaal tijdens een heerlijk ontbijt. “Je kunt de wereld rondreizen op zoek naar jezelf, maar je vindt jezelf in jezelf!” Een mooi verhaal met verbinding naar de Griekse wijsheid: “γνῶθι σεαυτόν” {gnothi seauton}: Ken uzelf.
Met deze overdenking vervolgden wij verrijkt onze weg op zoek naar het Mirakel van Bergen.
Het laatste deel van de tocht was een wat meer beschut gedeelte waarin de jongeren de route moesten speuren. De lucht klaarde op, de zon liet zich zien en de zin zat er nog steeds goed in! Met kaarten als gids, doolden we genietend verder: puur natuur, uitdagend en spannend. De groep vermaakte zich opperbest. Plots kruisten majestueuze schepselen ons pad. Met kloppend hart zochten we – angstig en dichtbij elkaar blijvend – de omgeving af. Warme vlaaien verriedden de nabijheid van de giganten en onze pas versnelde.
Gesterkt door God – die ons geen kalme reis belooft, maar wel een behouden aankomst – bereikten we weer veilig gebied. Opgelucht vervolgden we zingend onze tocht en ervoeren we de pracht van heide, bos, zand, kleuren en geuren. Uiteindelijk waren alle puzzelstukjes van het Mirakel gedurende de tocht verzameld en geraakten we in bewoond gebied; mooi op tijd om de levensgrote afbeelding van het Mirakel van Bergen (geschilderd door Jaap Min) nog vóór de Mis te kunnen aanschouwen.
Om 09.30 uur woonden we de Eucharistieviering bij, voorgegaan door Kapelaan Jeroen en pastoor Wanna. De toppers van Hi5spirit kregen speciale aandacht en ontvingen een mooie medaille (een houten ‘hostie’ met insciptie) als bezegeling van onze zalige Hike van Petten naar Bergen.
Hi5spirit had ook een cadeautje voor de parochie. We hadden een speciale puzzel laten maken van de bijzondere wandschildering. Na de viering hebben de jongeren deze puzzel gemaakt en ingelijst en hem aangeboden aan kapelaan Jeroen. Toen was het tijd voor pannenkoeken, die er gretig ingingen na zoveel fysieke inspanning!

Reacties zijn gesloten.

Vorige