Deze activiteit was op: 18 december 2016.

Bekijk alle foto’s op onze Facebook.

Zondagochtend zijn we vroeg van de partij bij de Sint Jan de Doperkerk in Langedijk. Het is fris met 4 graden, maar droog. Om 09.00 uur zal de bus richting Den Bosch vertrekken. Pastoor Bruno komt flink verkouden ook even poolshoogte nemen. Hij geeft ons in de bus de reiszegen en hij bidt samen met ons het (nieuwe) Onze Vader. Met deze zegen gaan we vol vertrouwen op pad.

Al snel slaan de slaperige koppies om in enthousiast bewegen met hoofd en armen op de muziek uit de meegebrachte boxen. Een prachtige sfeer om zo met Hi5spirit op weg te zijn naar de Brabantse hoofdstad. Onze chauffeur, Kees brengt ons ruim op tijd en veilig op de plek van bestemming.
We zien de prachtige Sint-Janskathedraal voor ons oprijzen. Deze kruisbasiliek is – met 115 x 62m en de hoogste toren van 73m – ruim bemeten. De kathedraal is het hoogtepunt van de Brabantse gotiek en we zien een rijkdom aan versieringen en beeldhouwwerken.
Nadat de mis van 10.00 uur is afgelopen kunnen we de kerk betreden. Omdat we vroeg zijn voor de mis van 11.45 uur vinden we een mooie plek waar we als één team bij elkaar kunnen zitten vlak voor het altaar. We hebben alle tijd om deze – nogal frisse – gotische kathedraal goed te bekijken. Ook het gigantische orgel achter ons is indrukwekkend. De orgelkast van bijna 20 meter hoog geldt als een kunstwerk van koninklijke allure en wordt zelfs gerekend tot de mooiste orgelfronten ter wereld.
Het blijkt dat priester Antoine Bodar voorgaat in onze mis. Bijzonder om deze bekende pastoor van zo dichtbij mee te kunnen maken. Twee geschoolde jongerenkoren: Schola Iuventatis (15-20 jaar) en Schola Puerorum (vanaf 6 jaar) openen de mis met prachtige zang. De Heilige mis is vandaag rijk gevuld met jongeren! Mooi om daar met onze groep deel van uit te mogen maken. Het Rorate Caeli wordt pal voor het altaar gezongen door ca. tien leden van Schola Iuventatis. Het lijkt wel of we engelen horen zingen; betoverend!
Alle Hi5spirit -leden gaan tijdens de Heilige Communie mee naar voren. Karin heeft uitgelegd dat degenen die nog geen Eerste Communie hebben gedaan ook mee mogen gaan, met gekruisde armen, zodat zij wél Gods zegen kunnen ontvangen van de priester. Het is heel speciaal om te zien hoe pastoor Antoine Bodar deze jongeren met échte,volle aandacht de zegen geeft door een kruisje op het voorhoofd. Elke gezegende jongere gaat met een glimlach terug naar de kerkbank en de priester glimlacht mee.
Na de mis gaan we zo snel mogelijk naar de ingang van de Kerststal. Karin heeft geprobeerd om ons als allereerste naar binnen te loodsen, omdat er al flinke rijen zijn ontstaan (zelfs tijdens de Heilige Mis). Dat is gelukt! De poort van de Kerststal wordt – heel speciaal – eerst alleen voor ons geopend. Wij zullen de eersten zijn die de Kerststal van dit jaar gaan zien! We worden rondgeleid door de heer Frans Sluijter, de coördinator van de Kerststal. Hij kan ons veel over de Kerststal vertellen. Helaas is er wat tijdsdruk, omdat honderden andere mensen staan te dringen om ook binnen te komen.
De Kerststalbouwers hebben zich dit jaar laten inspireren door Franciscus van Assisi. Franciscus wilde de mensen van zijn tijd weer dichter bij het wonder van Kerstmis brengen. Dichtbij het pasgeboren kindje Jezus, in wie God bij de mensen kwam. Het thema van de Kerststal is dit jaar “De Lofzang”. Ook dat sluit aan bij Franciscus. Zijn grote liefde voor de natuur en al Gods schepselen zong hij uit in zijn Zonnelied. Inde stal komt deze ‘Lofzang’ tot uiting bij de dieren en in de engelenkoren. Het geheel is opgebouwd met prachtige, levensgrote beelden en dieren. Hier is veel aandacht aan geschonken, dat is te zien! Zelfs adviseurs van De Efteling hebben dit jaar meegewerkt aan een mooi gebalanceerd geheel. Alle beelden en dieren worden afwisselend perfect belicht, waardoor ze de juiste aandacht krijgen. Op onze website (www.hi5spirit.nl) kunt u er veel mooie foto’s van zien.
Zes afwisselend oplichtende sterren helpen ons, gelijk aan de Drie Koningen, de weg te vinden. Het is grappig om te zien dat we tijdens onze wandeling worden ingehaald door priester Bodar: die mag natuurlijk als aller-aller-eerste de stal bewonderen.
Na deze heerlijke tocht met prachtige indrukken verlaten wij de kathedraal naar onze lunchplek. Gesterkt met brood en warme chocolademelk beginnen we onze vervolgtocht naar het schaats- en zwemspektakel. Een flinke wandeling van drie kwartier naar het sportcentrum Sportiom. Daar splitsen we ons voor de komende uren op in zwemmers en schaatsers.
Het zwembad ziet er prachtig uit en de zwemmers hebben heel veel lol met alle glijbanen en wildwaterbanen. Diverse glijbanen zijn langer dan 100m en de langste is zelfs 125m! Iedereen roetsjt met volle overgave van de wildwaterrivier Coco Wave door de grotten en geeft zich over aan de nukken van alle bochten van de glijbanen. Ook het golfslagbad aan de voet van een heuse vulkaan is een schitterend spektakel. Na alle heftige baden en banen kun je heerlijk relaxen in een whirlpool- of stoombad.

Dertig graden kouder is het aan de schaatskant waar de ijsaanbidders hun schaatsen hebben ondergebonden. De schaatswereld ziet er mooi uit met besneeuwde bergtoppen en daaronder donkere grotten met aan de rand een grote toren. We mogen ook gebruik maken van de ijshockey-baan waar we langere afstanden kunnen schaatsen. Diverse Hi5spirit-leden laten hun kunsten en snelheid zien. Pirouetten op het ijs en in de lucht; achteruitschaatsen, slippen, enzovoort. Gelukkig worden we van al die actie lekker warm. Eén van de leden heeft nog nooit geschaatst en zelfs nog nooit gerolschaatst. Ze begint, aangemoedigd door de anderen, met een rekje heel voorzichtig het ijs te verkennen. Langzaam maar zeker wordt ze steeds handiger. Iets later schaatst ze, ondersteunt door twee jongeren, zonder rekje. Ze heeft een goede balans en durft steeds meer. Plotseling zegt ze: “ik wil een stukje alleen proberen”. Onze ogen rollen uit onze kassen: ze schaatst opeens zelf rechtuit! Niemand van ons heeft zo snel het schaatsenrijden opgepakt. In de bochten wil ze nog ondersteuning, maar de rechte stukken doet ze helemaal zelf. Tenslotte houden we nog een sneeuwballengevecht. Dit maakt ons net zo warm als de zwemmers met af en toe een koude rilling. Na deze activiteiten zoeken we elkaar weer op in het Sportcafé om na te genieten met een patatje en wat lekkers.

Dan brengt chauffeur Kees ons – onder luid gezang van kerstliedjes – weer terug naar Langedijk, waar we ongeveer 12 uur na vertrek weer terug zijn. Iedereen was heel blij en tevreden met deze inhoudelijk mooie én actieve dag!

Met dank aan John Kuin voor het verslag.

Reacties zijn gesloten.

Vorige