Deze activiteit was op: 12 februari 2017.

Bekijk alle foto’s op onze Facebook.

We vormen De Nieuwe Beuk in Bergen om in een multi-inzetbare ruimte: klaar voor muziek, bezinning, dans en creatief. Net klaar als de eerste gast binnenkomt; verhalenvertelster Marjan Boontjes. Als cadeau heeft ze ook haar superlieve viervoeter Saar meegenomen, die heerlijk rustig op een kussen plaatsneemt. Dit tweetal wordt gecompleteerd met musicienne Ingele Siezenga. Ingele heeft haar harp en draailier meegebracht en Marjan staat al fier met haar accordeon op haar buik. Prachtig om het duo samen te zien en horen inspelen.

Al snel komen de jongeren ons vergezellen. Met twintig energieke en verwachtingsvolle harten belooft het een mooie middag te worden. Marjan, die een deel van ons nog kent van ons bloemviltavontuur op Texel, stelt zich kort aan ons voor. Zij werkt met textiel, weeft, spint en vilt. Verder is ze verhalenvertelster en maakt graag muziek. Heerlijk veelzijdig. Ingele vertelt dat muziek haar passie is en dat ze muziekjuf is en ze heeft regelmatig opgetreden.

Karin leidt de middag in. We lezen o.a. een lezing uit het evangelie van Johannes passend bij het thema: Wij vieren onze dankbaarheid voor het leven. Met elkaar voelen we dat dit geschenk van God niet vanzelfsprekend is en we zien dat de hele groep de dankbaarheid wil vieren deze middag. We horen hoe wij God kunnen leren kennen via het Woord in de bijbel, via de Schepping en via de Heilige Geest als levende God. We maken allen deel uit van de schepping van God, waardoor alles met alles en iedereen is verbonden. Helaas is dit gevoel van verbondenheid in de Westerse wereld meer op de achtergrond geraakt. Daarom vertolken Marjan en Ingele een prachtig oud verhaal van de Aboriginals, waarin hun verbondenheid met de schepping blijkt. Een bijzonder dierenverhaal over transformatie, wijsheid en vertrouwen. Marjan vertelt mooi en dynamisch, voortdurend gedragen door de betoverende harpklanken van Ingele. Fascinerend om te zien en horen hoe zij versmelten tot één bron van inspiratie en overdenking. Na het verhaal mogen we tien dingen opschrijven die ons gelukkig maken. Dit lijkt lastig, maar al snel hebben de meesten hun lijstje klaar. We kiezen een top drie en delen deze met de groep.

Tijd voor muziek en beweging. Met elkaar vinden we uit hoe bodypercussie werkt. Wonderlijk om te ervaren hoeveel geluiden we met ons lichaam kunnen maken! Zeker als we dit samen doen. We hebben superveel pret als we een lastige oefening van Ingele onder de knie (en op nog 12 andere plaatsen ) proberen te krijgen. We sluiten al zingend en dansend af met het lied “De rivier de Rhône”, energiek begeleid door accordeon en draailier. Ingele toont ons de draailier van binnen en van buiten en licht de werking toe. Bijzonder om dit duizend jaar oude – vroeger veel in de kerk gebruikte – instrument te kunnen zien en horen.

De pauze is natuurlijk buiten in de sneeuw. Iedereen botviert de aangewakkerde energie heerlijk op sneeuwballengevechten, sneeuwpoppen en inpepersessies.

Afgekoeld komen we binnen voor een nieuw creatief onderdeel: T-shirts versieren met textielstiften. Als thema kunnen we de tien gelukmakers gebruiken met een mooie afbeelding, of iets heel anders met een mooie betekenis. Iedereen is met een zichtbaar puntje van de tong geconcentreerd bezig met schitterende teksten en tekeningen. De achtergrond van de deelnemers wordt ook mooi zichtbaar in de creaties. We vormen samen een mengeling van culturen uit Eritrea, Nederland, Irak en Engeland. Marjan geeft nog een tip om bijvoorbeeld een elfje te maken voor op het T-shirt, een gedichtje van elf woorden.

hi
five spirit
activiteiten en geloven
samen lol en bezinning
balans

Uiteindelijk hangen alle T-shirts gestreken naast elkaar; een lust voor het oog.

We sluiten af met een waterritueel. Indrukwekkend hoe iedereen zijn/haar persoonlijke dankbaarheid verwoordt en Gods zegen vraagt voor iets zorgelijks wat er op dit moment speelt. Daarbij leggen we één voor één een steen in de rivier van het leven , gevormd door een schaal met water. Het ritueel wordt besloten met het lied “De Steen” geschreven en gezongen door Bram Vermeulen. Daarin horen we, dat we allemaal een steen in een rivier op aarde neerleggen of verleggen, waarna de rivier nooit meer stroomt als voorheen. Wij allemaal doen ertoe en kunnen verschil maken!

Als toetje trakteren enkele Hi5spirit-leden ons op een stukje muziek. De gitaarsolo bijt het spits af gevolgd door twee zangsolo’s. We vinden het allemaal enorm dapper om op eigen initiatief op te treden voor de groep en ons daarmee deelgenoot te maken van elkaars liefde voor muziek. Ingele sluit af met een heerlijk meezinglied, begeleid door gitaar. En hiermee komt een prachtige, middaglange viering door, voor én met jongeren tot een einde.

Wij bedanken Ingele en Marjan voor hun bijzondere bijdragen aan deze prachtige middag en natuurlijk ook de parochie Bergen voor het beschikbaar stellen van deze mooie ruimte!

Reacties zijn gesloten.

Vorige