Op weg naar Pasen 2013
Op weg naar Pasen met
The Passion

Pasen met de Zandtovenaar

Op zaterdag 12 april kwamen we met zeven jongeren samen om met elkaar te kijken naar Pasen met de Zandtovenaar. Er waren vier nieuwe jongeren bij die elkaar verder ook niet kenden, dus we startten met een voorstelrondje waarbij iedereen ook vertelde over zijn of haar hobby’s. Sport was voor velen een hobby, maar wel heel verschillende sporten: honkbal, volleybal, waterpolo, karate, paardrijden en zelfs paardenvoetbal! Niemand van ons had er nog ooit van gehoord, maar het bestaat! En huisdieren hadden ze ook allemaal. De een had katten, de ander konijnen, verzorgponny’s, een hond… We hadden de jongerenzolder in het Julianaklooster op z’n paasbest ingericht en het werd al snel gezellig. Zó gezellig, dat we op enig moment écht moesten besluiten om naar de Zandtovenaar te gaan kijken. Dat deden we in de kleine, maar échte bioscoopzaal die zich in het klooster bevindt.
Sommigen hadden de aflevering al een keertje gezien, maar vonden het tóch leuk om het nóg een keer te zien. Het is ook heel knap om zulke mooie beelden van zand te kunnen maken. Hoewel als je het hem ziet doen, lijkt het eigenlijk heel makkelijk… Ondertussen werd het Paasverhaal verteld en werden Nederlandstalige liedjes gezongen die pasten bij de sfeer en de emoties van het verhaal. Na afloop hebben we nog wat nagepraat over het paasverhaal, dat iedereen eigenlijk al goed bleek te kennen.
Vervolgens deden we een spel met een dartbord en de bijbehorende pijltjes. Op het dartbord hing een schijf met vijf vakken. In elk vak stond een afbeelding die een categorie vertegenwoordigde met betrekking tot het thema “verdriet”:
1. Een leeg tekstballonnetje → Wat denk jij erover?
2. Een doos met tissues → Hoe kun je hierin troost bieden?
3. Een hand → Wat zou je in dit geval doen?
4. Een hartje → Hoe voelt het?
5. Een mond → Wat zeggen mensen hier meestal over?
Bij elke categorie hoorde een aantal vragenkaartjes en het vak waarin je het pijltje gooide, bepaalde welke vraag je kreeg. Iedereen had twee jokers die je mocht inzetten om de vraag te weigeren of om hem door te spelen. Leuk was, dat niemand daar gebruik van heeft gemaakt. Het zegt iets over de veiligheid die er was, want de vragen waren behoorlijk persoonlijk. De sfeer was heel fijn; er werd eerlijk verteld en goed geluisterd én ook doorgevraagd. We hadden eigenlijk nog wel kunnen doorgaan, maar de tijd zat er alweer op.

Donderdag 17 april zijn we met deze groep naar The Passion in Groningen geweest. Om 19.15 uur kwamen we (na 2½ uur auto en bus) aan op het station van Groningen, waarna we aansloten bij een lange stoet en naar de Vismarkt liepen, waar het podium stond. De Vismarkt bleek inmiddels vol, dus we werden naar de Grote Markt verwezen.

Ondertussen was het gaan regenen (en dat hield niet meer op tot ongeveer 21.30 uur, dus dat was wel jammer). Op de Grote Markt vonden we een plekje op een soort tribune, waardoor we niet hoefden te staan en tegelijkertijd over alles heen konden kijken. Dat was leuk, want daardoor konden we de processie met het grote witte kruis goed voorbij zien komen. We zaten niet dichtbij het podium, maar er was wel een héél groot scherm en een prima geluidsweergave, dus – zo concludeerden we later – hebben we misschien wel méér gezien dan wanneer we wél op de Vismarkt, maar ver bij het podium vandaan zouden hebben gestaan. Een deel van het programma was sowieso niet live, maar eerder opgenomen en kon toch ook alleen via schermen worden getoond en via het scherm zag je alles heel goed. Niet te vergelijken met TV, want je zat wel degelijk midden in de sfeer van het live-event. En ook al was het slecht weer, het kon de pret niet drukken. We hebben het heel gezellig gehad met elkaar.

Eenmaal op de terugweg in de auto, werd het al snel stil. De meiden (die bij mij in de auto zaten tenminste) waren al snel in slaap gevallen. Uiteindelijk waren we rond half twee ’s nachts allemaal weer heelhuids in Langedijk terug, na een prima avond! The Passion leeft bij de jeugd, dat is me duidelijk geworden in Groningen.

Reacties zijn gesloten.

Vorige