Bekijk alle foto’s op onze Facebook.

Een landelijke wedstrijd tussen ruim 600 groepen. Hi5spirit organiseert deze wedstrijd voor de parochies Burgerbrug, Langedijk, Bergen/Schoorl, Warmenhuizen en Tuitjenhorn in de St.Barbaraschool in Tuitjenhorn. Sirkelslag heeft ieder jaar een diaconaal thema. Dit jaar was dat Sterk & Dapper, het thema van het 40 dagentijd programma van Kerk in Actie. Sirkelslag brengt bijbelse thema’s op een laagdrempelige manier. Het wedstrijdelement werkt positief voor de teambuilding en het vertrouwen binnen de groep. Daarnaast geeft Sirkelslag jongeren het gevoel dat ze niet de enigen zijn die iets met Kerk en geloof hebben. Tijdens de wedstrijd wordt een beroep gedaan op creativiteit, kracht, inzicht, vindingrijkheid en handigheid. De jongeren zijn al vele jaren zeer enthousiast over deze activiteit. Samengevat: jaarlijks een mooi en zinvol spektakel voor jongeren die betrokken willen zijn bij de Kerk.

Goedenavond, ik ben Klaas van Kruistum, ook bekend als presentator van Zapplive, Checkpoint, Rekenkamer, etc. Ik loods de jongeren (d.m.v. een DVD) door de wedstrijd heen, waarna ze mij hopelijk Sterk & Dapper kunnen bevrijden uit dit verlaten oord. Aha, daar komen de groepen. Wat zijn ze weer heerlijk verwachtingsvol en gespannen! Ik ben gelukkig niet meer alleen… De jongeren van Hi5spirit worden vergezeld door de vormelingen uit Langedijk en Tuitjenhorn. Ze beginnen met een kennismakingsspel waarbij iedereen één schoen uit moet doen. Het lijkt een soort stoelendans, omdat steeds één jongere overblijft. Dat is de ‘lummel’ die een eigenschap van zichzelf prijsgeeft; bijvoorbeeld “ik houd van tennissen”. Iedereen die deze eigenschap ook heeft, moet hinkelend van plaats verwisselen. Daarmee volgt een nieuwe lummel én een nieuwe eigenschap. Spelenderwijs leren de ca. 40 jongeren elkaar snel beter kennen.
Iedere groep krijgt een lokaal ter beschikking en is klaar voor de start. Met aanwijzingen ontdekken ze dat ik in Chili ben. Op een wereldkaart zoeken ze Chili en met een zelfgemaakte shooter schieten ze propjes op Chili. Hiermee scoren ze punten.
Dan in tweetallen rennend naar beneden om een raadsel op te halen. Zodra deze is opgelost, weer naar beneden om een voedselproduct op te halen en – als ze het goede antwoord hebben – een bonuspunt. Een enorme racepartij met de trap als vliegroute. (De raadsels en de oplossingen zijn te vinden op: www.hi5spirit.nl)
Nu volgt een reis over de wereldkaart. Aan de hand van steden zoeken de jongeren de bijbehorende landen en prikken er een punaise in. Een verbindend touwtjegeeft een vluchtnummer. En daarmee scoren ze weer!
Nu zet ik hun denkbreintjes wat meer aan het werk: rekensommen oplossen, teksten opzoeken in de Bijbel en tangramfiguren herkennen. Met de letters die dit oplevert moeten ze een zin maken. Een lastige opdracht.Toch vinden enkele groepen de juiste zin: “De redding is nabij”; muziek in mijn oren!
De volgende opdracht vraagt om een grottenparcours te maken. Zodra ik mijn toelichting heb gegeven, klinkt direct een enorm geschuif met stoelen en tafels en ontstaat er zowaar een écht grottengebied. Het eerste tweetal moet een EHBO-doos op het hoofd dragen zonder deze vast te houden. Hier worden creatieve talenten zichtbaar. Eén meisje laat haar lange haar om de verbandtrommel knopen: superslim. Het volgende duo moet het tweede deel van het parcours geblinddoekt afleggen zonder te botsen. Dit vraagt om goede afstemming. Het derde tweetal moet met een doosje Smarties geklemd tussen de monden op de knieën en vervolgens door de grot schuiven, aan de andere zijde weer opstaan en de Smarties inleveren; alles met de handen op de rug gebonden. Dat vraagt om behendigheid!
In de laatste wedstrijd wordt de groep in tweeën gedeeld. De leden met een fotografisch geheugen leren een verhaal uit hun hoofd en degenen met een fotografisch talent maken foto’s van de uitbeelding van woorden uit het verhaal. Na 7 min. moet de verhaalgroep aan de hand van de foto’s de woorden uit hun verhaal raden. De stoom komt uit hun oren als ze zo snel mogelijk de woorden roepen. Dan hoor ik opeens een vliegtuig: mijn redding is inderdaad nabij! Bedankt Hi5spirit voor jullie sterke en dappere inzet om mij te redden.

Hierna komen alle groepen weer bij elkaar om te horen wie eerste is geworden. Groep Hi5spirit 2 heeft, met twee punten verschil gewonnen.
Iedereen kijkt heel positief terug op de mooie, actieve avond en diverse jongeren roepen: Ik doe volgend jaar weer mee! Iedereen bedankt de St. Barbaraschool voor de gastvrijheid en we hopen nu al dat we volgend jaar weer terug mogen komen!

Bekijk de raadsels en de oplossingen.

Reacties zijn gesloten.

Vorige