(Tijd gaat (te) snel als je het naar je zin hebt !)

Van tevoren was de vraag: hoe reizen we dit keer? De groep was niet groot genoeg voor een eigen bus, maar dankzij een goede tip kon ik contact leggen met een groep in Amsterdam die in dezelfde week naar Taizé ging. We besloten samen te reizen en nadat zich nog een groep uit Leeuwarden aansloot, was de grootste bus ineens helemaal vol!

bus_taize

De kennismakingsmiddag was supergezellig en een goede inhoudelijke voorbereiding op Taizé, maar eenmaal in Taizé zelf werd het nog veel leuker! Een combinatie van ontmoeting, plezier, (geloofs)gesprek, eenvoud, bezinning, stilte en (zingend) gebed. En wat hadden we mooi weer! Voor de zekerheid was voor iedereen een slaapplaats gereserveerd in een barak. Dat was voor de eerste nacht fijn, want we kwamen om 19.00u aan en toen moest er nog worden gegeten en van alles geregeld. Maar de volgende dag was het zulk mooi weer, dat de meegenomen tenten z.s.m. werden opgezet. (Wel een extra dekentje gehaald bij El Abioth – de EHBO-post in Taizé – want de nachten waren héél koud, brrr…)Als je Taizé voor de eerste keer meemaakt, komt er veel op je af. Alles is anders: eten, slapen, mensen, omgeving, taal, kerk, manier waarop je je dag besteedt, en als je 15/16 jaar bent en voor het eerst zonder ouders op pad, dan is dat even wennen, maar petje af! Ze pasten zich goed aan en binnen twee dagen was iedereen helemaal blij met Taizé! deelgroepje taizeEr worden altijd veel spelletjes gedaan, want daar heb je geen taal voor nodig. Handen en voeten spreken makkelijk en het wordt al snel volop lachen met elkaar. Toch wordt er ook serieus gesproken over geloof en het leven, wat – afhankelijk van waar je vandaan komt – heel verschillend kan zijn. Als je wilt, kun je ervoor kiezen om een paar dagen ‘in stilte’ te gaan. Dan verblijf je in een apart gebouw en volg je een ander programma. Enkele jongeren uit onze bus hebben dat gedaan van donderdag t/m zaterdag; het was goed bevallen. Zozeer, dat ze volgende keer een hele week in stilte willen gaan. Moedig hoor!

lichtjesmis taizeSteeds weer merk ik hoe indrukwekkend de gebedsvieringen in Taizé worden ervaren. Drie keer naar de kerk is niet niks voor onze jongeren, maar in Taizé gaan ze met plezier! (Hoewel, de ochtendviering is soms lastig als je de nacht ervoor tot 03.00 uur in de kerk hebt zitten musiceren en zingen met een hele groep, maar ja, zoiets maak je tenslotte ook niet zo vaak mee!)

Het gesprek met Taizébroeder Jasper bleek terdege voorbereid; de jongeren hadden goede vragen bedacht. Broeder Jasper werd zelfs een beetje overvallen door de directe vraag van Kim “Wie is God eigenlijk voor U?” Hij kwam niet weg met een algemeen verhaal en deelde vervolgens échte, persoonlijke gedachten met ons; één van de cadeautjes van deze week!
Taizé? Opnieuw een onvergetelijke ervaring!

Reacties zijn gesloten.

Vorige